Gemeente Westende

Westende is een dorp en badplaats in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Middelkerke. Het centrum van Westende zelf ligt op enkele honderden meters van de kust; vlak tegen de kust is een nieuwe kern Westende-Bad gegroeid.

 

Geschiedenis van Westende

Kerk Westende

In de middeleeuwen lag Westende op het westelijke punt van Testerep. De plaats wordt in 1087 reeds vermeld. Het werd een afzonderlijke parochie in 1196. Tot in de 19de eeuw was het duinen- en strandgebied ten noorden van het dorp haast onbewoond.

De badplaats Westende kwam pas echt tot ontwikkeling toen in 1888 de Brusselse industrieel Eduard Otlet 64 hectare duinen aankocht en er een zeedijk liet bouwen in 1897. Alles wordt met privékapitaal gebouwd en de plaats krijgt tennispleinen, een kerk, een postgebouw, een kursaal, een elektriciteitscentrale en de tramlijn Oostende-Middelkerke wordt doorgetrokken tot in Westende.

In de Eerste Wereldoorlog wordt Westende volledig vernield door beschietingen. Het Westend'Hôtel uit 1898 werd verwoest en in 1924 herbouwd. Ook in de Tweede Wereldoorlog werd veel schade aangericht in de plaats en pas in de jaren '50 start de wederopbouw. Het weer opgebouwde hotel, nu Westende Palace geheten, werd na jaren van verval in 1972 afgebroken.

In 1972 werd Lombardsijde gefusioneerd met Westende. Beide werden in 1977 uiteindelijk een deelgemeente van Middelkerke.

Het zijn nu niet meer alleen de kapitaalkrachtigen die naar de badplaats komen en ook het gewone volk ontdekt Westende.

 

Meer weten over Westende?

 

Geef ons uw mening

Uw mening is belangrijk. Geef ons uw mening en ontvang binnen 24u een antwoord van Lieve Landuyt.