Gemeente Lombardsijde

Lombardsijde is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Middelkerke. Lombardsijde ligt aan de Vlaamse Kust en telt ongeveer 1800 inwoners. De dorpskern ligt op een anderhalve kilometer van de zee en de bebouwing vormt één geheel met die van Westende. De oppervlakte van Lombardsijde verkleinde sterk in de tweede helft van de 20ste eeuw, toen de gebieden met onder andere de militaire basis en het natuurgebied aan de IJzermonding bij buurgemeente Nieuwpoort werden gevoegd.

 

Geschiedenis van Lombardsijde

Door haar gunstige ligging aan de zee was Lombardsijde in het verleden een belangrijke handelsstad. Ze werd echter door de overstroming van 1115 vernietigd. Ze kreeg in haar geschiedenis tevens af te rekenen met de stichting van de nieuwe stad Nieuwpoort. Er kwam een vete tussen deze twee steden die in 1269 werd bijgelegd. In 1274 werd Lombardsijde het recht op het heffen van biertol gegeven door de graaf van Vlaanderen en de andere voorrechten werden later onder Lodewijk van Malehernieuwd.

De zwaarste slag kreeg deze stad in 1413 wanneer de graaf Lombardsijde verkocht aan Nieuwpoort. Daardoor verloor zij haar stadsrechten en hing zij voortaan af van de schepenbank van Nieuwpoort.

De laatste burgemeester, alvorens Lombardsijde een deelgemeente van Middelkerke werd, was Valentin Coulier.

 

Meer weten over Lombardsijde?

 

Geef ons uw mening

Uw mening is belangrijk. Geef ons uw mening en ontvang binnen 24u een antwoord van Lieve Landuyt.