Je eerste keer gaan stemmen, hoe pak je dat aan?

Gepubliceerd op 20-09-2018 - Categorie: Algemeen
Je eerste keer gaan stemmen, hoe pak je dat aan?

Op zondag 14 oktober is het weer zover: lokale verkiezingen. Met zijn allen trekken we naar de stembus om onze stem uit te brengen op raadslieden voor de gemeente-, districts- en de provincieraden. Is het de eerste keer dat je je stem gaat uitbrengen en heb je geen flauw idee wat je te wachten staat? Lieve Landuyt vat het even voor je samen.

 


Geldig stemmen in het kieslokaal

Uiteraard meld je je netjes aan tussen het openings- en sluitingsuur van het kieslokaal en dan is het zover: je mag voor het eerst je stem uitbrengen. Dit kan best overweldigend zijn, we geven je dan ook graag even mee, hoe je geldig kan stemmen.

Er zijn een aantal manieren om geldig te stemmen:

●      De snelste en makkelijkste manier om te stemmen is om een lijststem uit te brengen. Daarmee verklaar je je akkoord met de volledige lijst en alle kandidaten. Je kleurt of stipt het bolletje bovenaan de lijst aan en klaar. Let wel: op twee lijsten stemmen kan niet. Doe je dit toch, dan stem je ongeldig en gaat je stem verloren.

●      Breng je voorkeurstem uit voor één of meerdere kandidaten op de lijst. Ook hier stem je ongeldig als je stemt op kandidaten die op verschillende lijsten staan.

●      Je stemt op zowel de lijst- als op één of meerdere kandidaten. Dit kan perfect, hier tellen wel enkel de voorkeurstemmen mee. En ook hier weer, stemmen op meerdere lijsten is niet toegelaten.

●      Blanco stemmen. Hierbij kleur je geen enkel bolletje. Je stem geldig, maar je stem telt niet mee. Je sluit je dus eigenlijk aan bij de meerderheid … Bij digitaal stemmen is er efffectief een lijst die je moet aanduiden.

 

Een kleine tip als je nog met potlood en papier met stemmen: kleur het bolletje volledig rood. Zo is je voorkeur zeker duidelijk en ben je zeker dat je stem telt. Bij het stemmen op de computer is ongeldig stemmen in principe onmogelijk.

Een foutje gemaakt?

Fouten maken is menselijk. Merk je op je stemformulier dat je het foute bolletje hebt gekleurd of zie je dit op je bewijsstuk van de stemcomputer, dan is het nog niet te laat. Je stapt met de stukken naar de voorzitter van het stembureau en geef aan dat je opnieuw wil stemmen.

Drop je stemformulier in de urne

Heb je net via de computer gestemd, dan wordt je stem automatisch verwerkt. Anders dien je het formulier te droppen in de daarvoor voorziene urne. Zo zal je voor de eerste keer gestemd hebben en kan je nog van de rest van je zondag gaan genieten!

 

Veel succes!

Lieve Landuyt.

Hoe stem je geldig op Lieve Landuyt ?

Reageer op dit bericht
wordt niet zichtbaar gemaakt
  Om zeker te zijn dat u geen robot bent.